Kapcsolatteremtő látogatás Kínában

A Hagyományos Kínai Orvoslás az Európai Egészségügyért Alapítvány Kuratóriuma célul tűzte ki a a kínai gyógyászat oktatását segítő tankönyv  és szakirodalom  kiadásának, valamint a HKO orvostanhallgatók és végzett orvosok kínai tanulmány- útjának támogatását.

Ennek megalapozása és kínai együttműködő partnerek biztosítása céljából járt az Alapítvány alapítója egy kuratóriumi tag társaságában Kínában ez év június 7.- e és 15.-e között. Felkeresték Pekingben a World Federation of Chinese Medicine Societies- t amely szervezettel együttműködési keret- megállapodást kötött. A megállapodás célul tűzi ki a HKO oktatása és gyakorlása magyarországi szabvány- és minőségbiztosító rendszerének kialakításában folytatott együttműködést, a HKO egészségmegőrző szolgáltatók Közép- Kelet európai képző központjának létrehozatalát, HKO tudományos eszmecserék és konferenciák szervezését és a magyar hallgatók és orvosok Kínában történő (tovább) képzésének támogatását. A Világszövetség tevékenységéről bővebb információ a www.wfcms.org honlapon található.

Hasonló megállapodás jött létre az 1958-ban kifejezetten a HKO oktatás és kutatás céljából létrehozott Fujian University of TCM –el, amelyhez két kutató intézet és két klinika tartozik.

Látogatást tettünk továbbá a Henan University- n, Kína egyik legrégebbi egyetemén. A több évezredes kínai kultúra hagyományainak – Így a HKO-nak – az oktatásán túl az egyetemen európai nyelvek, modern tudományok (nanotechnika, biotechnológia, informatika stb) oktatása folyik.

A Világszövetséggel kötött Együttműködési keret- megállapodás szövege itt olvasható, amellyel lényegében megegyezik a Fujian University of TCM-el aláírt megállapodás.

A találkozóról készült képeket itt tekintheti meg.